Sommaraktiviteter

Fjällvandring för alla..!2014-07-23 17.14.07

Från Sånninggården finns vandringsalternativ som passar alla, lätt vandring längs älven där du slipper krävande höjdmeter eller brantare stigningar som tar dig upp på kalfjället på ett litet kick.
Från vår gård kan du enkelt nå Artfjällsmassivet som det går att bestiga eller vandra längst med. På andra sidan vägen finns Björnberget och Dalåvie som erbjuder flera möjligheter till vandring, du når även kungsleden från Klippen.

Dalåvie, 1337 m.ö.h. är ett blomsetrrikt fjäll med fin utsikt. Startar vid Sånninggården, följ rödmarkering upp till fjällkanten, på kalfjället är leden delvis rösad upp till toppen. Avstånd till toppen ca 5 km.

Björnbergsstigen, något brantare vandring som med fördel startar vid samma väg som Dalåvie. Uppe på kalfjället följer man delvis rösad led väster ut längs med fjällkanten. Kan vara lite svårt att se nedvägen med en gång men håll utkik efter röda markeringar på träden, vandringen nedför är brant. Avstånd ca 4km som avslutas 500m väster om Sånninggården.

Andra förslag på dagsturer är:
Blomsterfjället Gieravardo, startar vid parkeringen i Portbron
Nuolpen/Drottningleden, går mellan Laisaliden och Hemavan
Ruttjebäcken, mer info längre ner på sidan.
Atoklimpen, mer info längre ner på sidan.


Kanot på Umeälven2014-07-20 10.29.25

Vi har 3st kanoter till uthyrning med paddlar och flytvästar. 1-3p funkar fint i kanoten. Umeälven nedanför klippen är lättpaddlad, finns några mindre biflöden som längre nedströms som går att paddla upp för, ta med fika och gör några ”strandhugg” längs vägen. Vi ordnar med transport till/från vårt i sättningsställe i Klippen, vill ni paddla ner till Hemavan eller vid annan plats fixar vi transport mot ersättning 18kr/km. Avstånd Klippen – Hemavan ca 9km, bärning av kanot vid ett ställe förbi en forsnacke, upptag vänster sida. Sträcka att dra kanoten ca 200m.

Känner ni även för att bada och vet med er att de är kalt i vattnet har vi våtdräkter till uthyrning i varierande storlekar.

 


Bada i kristallklara vatten!2014-07-23 17.57.14Aktiviteter på Sånninggrården

Vi har våtdräkter till uthyrning för dig som vill bada i våra uppiggande vattendrag, Rutjebäcken är den mest populära bäcken för bad men även umeälven har fina badställen samt syterbäcken. Vill man fortfarande ha varmare vatten har vi badtunna på Sånninggården.


Boule!boule

Klart man kan spela boulé i fjällen! Vi har byggt en enkel bana med extra fint grus, passa på och utmana din kamrat om notan…


 Fjällbotaniska Trädgården & Naturum

Fjällbotaniska trädgården i Hemavan.
Guidade turer i trädgården erbjuds vissa dagar under juli månad. Kontakta Naturum för mer info: 0954-38023.
Fjällbotaniska trädgården i Hemavan
Naturum – en utställning om Vindelfjällens natur! Under sommaren ordnar naturum guidade turer kontakta dem för mer info.


Fiske

Sånninggården ligger 300m från strömmande vatten, där öringen och rödingen lurar i Umeälven. Längs med älvsträckan finns här ett flertal grillplatser med vindskydd och utedass, nedströms byn finns de till och med möjlighet för rörelsehindrade att fiska i älven.
Fisket i Hemavan Tärnabyområdet är någonting  speciellt. Sommartid hittar du ett otal tjärnar på fjället och i de fjällnära skogarna med grov öring och röding. I juni 07 065 2både större och mindre strömmande vattendrag finns ”heta” fiskeplatser som väntar på just dig. Vi säljer Klippens byafiskekort hos oss på Sånninggården, vill du fiska på andra platser finns det att köpa fiskekort på Staoil i Hemavan och Gränshandeln i Umfors.

Läs mer på Turistbyråns hemsida om olika fiskeplatser, fiskekvällar med guide.

Fiskeguiden- i den kan du studera just de fiskevatten du skall besöka. Här beskrivs alla fiskevårds områden, alla utom statens i närområdet.

Finnas att köpa på Turistbyrån

juni 07 137 2

Denna symbol sitter på hus och företag som säljer fiskekort för området.

Vit och blå skylt på röd husvägg, blå fisk samt vit text FISKEKORTSitter skylten på ett privat hus säljs fiskekortet just för den fiskevårdsföreingen som tillhör det området. Ett fiskekort för ett dygn går på ca. 60kr/p

 En årlig Fiskefestival

Under en vecka arrangeras fiskefestivalen med olika evenemang samt att alla områdens fiskevårdsföreningar går samman och erbjuder ett gemensamt fiskekort för alla i området under Fjällfesten. För mer info besök www.hemavantarnaby.se


Cykling i HemavanMTB

Hemavan med omnejd är fantastiskt för cykling under sommaren. Här kan du åka utför i skidområdet, uppför leder och omkring på grusvägar i vår fantastiska fjällvärld. Stolliften är öppen dagligen hela sommaren. I området har du också möjlighet att hyra Mountainbikes. Cykelkarta finns att köpa på plats!

Hyr cykel på Cykel och fiskecenter i Hemavan:
Telefon: 0954-40 05 11
www.cykelochfiskecenter.se

Läs mer om turer och cykling i Hemavan & Tärnaby på turistbyrån

 


Glaciärvandring på OkstindaneBild 184

Ett högfjällsmassiv som ligger strax innanför gränsen på den norska sidan av fjällkedjan, med bland annat nordnorges högsta fjäll, Oksskolten (1916 m ö h).
Okstindbreen är Norges 8:e största glaciär. Vi knyter in oss i replag och går ut på glaciären. Vi tittar på sprickor, slukhål, isfall och andra fenomen ute på isen.
Guide som berättar om Okstindarna, Okstindbreen och hur man färdas säkert på glaciärer, säkerhetsutrustning (sele, rep o broddar).
Boka: Tärna fjällturer 0954-305 95.


Bike HemavanMTB

Hemavan med omnejd är fantastiskt för cykling under sommaren. Här kan du åka utför i skidområdet, uppför leder och omkring på grusvägar i vår fantastiska fjällvärld. Stolliften är öppen dagligen hela sommaren. I området har du också möjlighet att hyra Mountainbikes. Cykelkarta finns att köpa på plats!

Läs mer om turer och cykling i Hemavan & Tärnaby på turistbyrån


Jakt

Jaktkortsförsäljning i Tärnaby – Hemavan: Försäljningen sker vid busstationen i Tärnaby. Tfn: +46 954 105 30


Atoklimpen

Vid Tärna Vilt i Joesjö finns kulturreservatet vid fjället Atoklimpen. Här finns en samisk kulturmiljö bestående av ett heligt fjäll och en dalgång med mängder med spår och lämningar efter renskötande folk. På turen får ni också njuta av utsikten över de svenska och norska fjällmassiven. Fjällvandringen går i frodig och lätt fjällterräng.2014-07-23 17.53.22

Rutjebäcken

En riktig klassiker. Ni kör in längs den slingriga grusvägen utmed Tängvattnet till Rönäs, 18 km från Hemavan. Här börjar stigen som följer den fantastiskt vackra och geologiskt intressanta Ruttjebäcken. Ni utforskar jättegrytorna som vattnet och stenarna bildat, fikar på någon av alla vackra stenhällar och kanske tar ni er ett dopp i det klara vattnet. En mycket fin tur som kan bli allt mellan 300 m och en mil.


Fjällguiden

Guiden är en beskrivning av utflykter, sevärdheter och vandringsleder i Hemavan/ Tärnaby och kringliggande fjäll. Oumbärlig för bilresenärer, fjällvandrare, cyklister samt alla natur- och kulturintresserade.

Utgående från vägarna in i de olika dalgångarna redogörs för över 100 olika utflykter.  Fjällguiden finns att köpa hos Turistbyrån

 

Norrliften, sittliften i Hemavan, har öppet midsommarhelgen 20-22 juni, 30 juni-23 augusti samt helger under september.

Fjällbotaniska trädgården i Hemavan har öppet 23/6-17/8. Guidade turer dagligen i trädgården kl 10.30, under juli månad även kl 16.30.

http://www.fjallbotaniska.se/

http://www.vindelfjallen.se/

http://www.fjallbotaniska.se/

http://www.vindelfjallen.se/